понеділок, 22 березня 2021 р.

#ШКАРПЕТУЄМО

 

       21 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ КОЛЬОРОВИХ               ШКАРПЕТОК І СОНЯЧНИХ ЛЮДЕЙ

   Вперше цей день відзначили у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Синдром одержав назву на честь англійського лікаря Джона Дауна, який вперше дослідив генетичну аномалію в 1866 році.

    Синдром Дауна є однією з форм природно вродженої геномної патології,яка поширеною в усіх регіонах світу і часто призводить до змін моторики, фізичних характеристик та здоров’я в цілому. Люди з синдромом Дауна мають  три хоромосоми під номером 21 замість двох. Ступінь прояви затримки розумового і мовного розвитку залежить як від вроджених факторів, так і від занять з дитиною. А в іншому життя людини з синдромом Дауна майже нічим не відрізняється від інших. Життєво важливе значення для росту і розвитку хворих має адекватний доступ до медичного обслуговування, програм раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень.

      Згідно із законом діти з СД мають право отримати освіту, однак йдеться не про повноцінну інклюзію. Нерідко сонячні діти та їхні  батьки стикаються зі складним ставленням всередині дитячого колективу,  нездатністю адміністрації школи забезпечити належні умови для навчання. Тому часто діти з СД переходять на домашнє або дистанційне навчання.

    У цей день проводять щорічний міжнародний флешмоб "Lots of Socks". Його мета - звернути увагу суспільства на проблеми людей з синдромом Дауна. Усім охочим пропонують одягати різнокольорові шкарпетки, щоб зрозуміти як живуть люди з цією проблемою під пильними поглядами суспільства.



Немає коментарів:

Дописати коментар