вівторок, 1 грудня 2020 р.

Всесвітній День боротьби зі СНІДом

 1 грудня у світі відзначають

Всесвітній День боротьби зі СНІДом

Година спілкування у 9 класі Нововолинського ліцею №8

     ВІЛ-інфекція– це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), довготривалого переживання (персистенції) ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах та клітинах нервової тканини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності ефективної терапії, закінчується смертю хворого.
    СНІД(синдром набутого імунодефіциту) – це заключна стадія ВІЛ-інфекції, яка виявляється як комплекс захворювань, що виникають у ВІЛ-інфікованої людини на фоні послабленого імунітету.
  За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування.
Шляхи передачі ВІЛ:
  1.  статевий – під час сексуальних контактів;
  2. через кров: під час переливання інфікованої крові; у разі ін’єкційного вживання наркотиків; під час виконання медичних та гігієнічних маніпуляцій нестерильними інструментами;
  3. від інфікованої матері до дитини – під час вагітності, пологів, вигодовування грудним молоком.
Як не передається ВІЛ?
   Багаторічний досвід епідемії свідчить, що вірус імунодефіциту людини не передається повітряно-крапальним, побутовим шляхом або через укуси комах-кровососів.
   Не можна інфікуватися ВІЛ, якщо їсти, пити, займатися спортом, їздити в транспорті, плавати в басейні, користуватися рушником, туалетом чи ванною спільно з ВІЛ-позитивними людьми. ВІЛ ніколи не передається при обіймах, дружніх поцілунках, кашлі, чханні, нежиті чи пітнінні.
   


 

 


 


 



 

 


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар